Euroopan kansanpuolueen EPP:n johtajat kokoontuivat ylimääräiseen etäkokoukseen tiistai-aamuna keskustelemaan Euroopan turvallisuustilanteesta. Aloite kokouksen järjestämiseen tuli kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta.
– Ehdotuksestani pidetty kokous oli sekä välttämätön että hyödyllinen. Saimme katsauksen tilanteeseen komission puheenjohtajalta Ursula von der Leyenilta, minkä jälkeen puheenvuorossani nostin esille Euroopan puolustusmenojen ripeän nostamisen ja pelotteen rakentamisen, Euroopan yhteisen viestin rakentamisen ja Ukrainan vahvistamisen tarpeen, Orpo sanoo.
EPP julkaisi tapaamisesta julkilausuman, missä peräänkuulutetaan vahvempaa tukea Ukrainalle, puolustuskyvyn nopeaa ja voimakasta kasvattamista sekä ylimääräisen EU-huippukokouksen järjestämistä Euroopan strategisen autonomian ja Naton eurooppalaisen pilarin vahvistamiseksi.
Euroopan kansanpuolue (EPP) on Euroopan parlamentin suurin ryhmä. Kokoomus on EPP:n jäsen.
Euroopan turvallisuus ja tuki Ukrainalle – tiivistelmä
Eurooppa rauhan, turvallisuuden ja vapauden puolesta
Eurooppa seisoo yhtenäisesti Ukrainan tukena Venäjän laittoman hyökkäyssodan edessä. Sota on aiheuttanut valtavia inhimillisiä kärsimyksiä ja vaarantaa koko Euroopan turvallisuuden. Pitkäaikainen ja oikeudenmukainen rauha on välttämätön Euroopan vakaudelle. EU:n on vahvistettava omaa turvallisuuttaan nopeasti ja määrätietoisesti.
Päättäväinen tuki Ukrainalle
Euroopan kansanpuolue (EPP) on sitoutunut tukemaan Ukrainaa kaikin käytettävissä olevin keinoin. Jokaisen EU-maan tulisi harkita aseavun lisäämistä ja tarjota erityisesti kehittyneitä puolustusjärjestelmiä. Mahdollinen rauhansopimus ei voi rajoittaa Ukrainan suvereniteettia tai sen oikeutta liittyä EU:hun tai Natoon. Myös EU:n jäsenvaltioiden on oltava mukana kaikissa neuvotteluissa, jotta Euroopan turvallisuus voidaan varmistaa pitkällä aikavälillä.
Venäjän aiheuttama uhka ei pääty sodan loppumiseen. Kestävän rauhan takaamiseksi Venäjän mahdollisuus uuteen hyökkäykseen on estettävä. Kaikkia Putinin sodan tukijoita vastaan asetettuja pakotteita tulee jatkaa ja sotarikokset on tutkittava kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelujen ensimmäiset luvut on saatava valmiiksi vuoden 2025 loppuun mennessä.
Euroopan puolustuskyvyn vahvistaminen
Euroopan yhteinen turvallisuus on murrosvaiheessa. Tarvitaan nopeaa ja määrätietoista toimintaa puolustuskyvyn parantamiseksi. Keskeiset toimet ovat:
- Puolustusrahoituksen lisääminen: EU-maiden on nostettava puolustusmenoja yli 3 %:iin BKT:stä ja investoitava yhteisesti puolustukseen.
- Yhteishankinnat ja kapasiteetin kehittäminen: Euroopan puolustushankkeisiin on panostettava ja laajennettava yhteishankintamalleja kustannusten pienentämiseksi.
- Sotilaallisen liikkuvuuden vahvistaminen: Sotilasjoukkojen ja kaluston siirtämistä Euroopassa on helpotettava käyttämällä koheesiorahoitusta.
- Hankintaprosessien yksinkertaistaminen: EU:n sisäisiä puolustushankintoja koskevat säännöt on yhtenäistettävä ja helpotettava.
- Yhteistyön vahvistaminen EU:n ulkopuolisten liittolaisten kanssa: Teknologinen, hankinta- ja operatiivinen yhteistyö on tärkeää yhteisten uhkien torjumiseksi.
- Euroopan puolustusteollisuuden kehittäminen: Eurooppalainen puolustustuotanto on turvattava ja yhteistyötä Ukrainan puolustusteollisuuden kanssa vahvistettava.
- Itsenäisen puolustusneuvoston perustaminen: EU:n on perustettava pysyvä puolustuskomitea nopeiden ja tehokkaiden päätösten mahdollistamiseksi.
Puolan EU-puheenjohtajakaudella näitä tavoitteita voidaan edistää nopealla aikataululla. EPP vaatii myös EU- ja NATO-huippukokouksia strategisen autonomian vahvistamiseksi sekä puolustuskyvyn parantamiseksi. Tavoitteena on rakentaa vahva eurooppalainen puolustuspilari NATO:n sisälle, joka voi toimia myös itsenäisesti.
Yksi kommentti artikkeliin ”Von der Leyen ja muut EPP-johtajat keskustelivat turvallisuustilanteesta Orpon aloitteesta”