Plug Power Inc Suomeen kovin suunnitelmin – Suomesta Euroopan johtava vetymaa

Plug Power Inc rakentaa vihreän vedyn kattavaa ekosysteemiä, joka ulottuu tuotannosta, varastoinnista ja toimituksesta energiantuotantoon, auttaakseen asiakkaitaan saavuttamaan liiketoimintatavoitteensa ja hiilineutralisoimaan talouden. Luodessaan ensimmäisen kaupallisesti kannattavan markkinan vetykennoteknologialle, yhtiö on asentanut yli 60 000 polttokennojärjestelmää ja yli 185 tankkausasemaa, enemmän kuin kukaan muu maailmassa, ja on suurin nestemäisen vedyn ostaja. Suunnitelmissaan rakentaa ja operoida vihreän vedyn moottoritietä Pohjois-Amerikan ja Euroopan läpi, Plug rakentaa huippuluokan Gigafactorya tuottamaan elektrolyysereitä ja polttokennoja sekä useita vihreän vedyn tuotantolaitoksia, jotka tuottavat 500 tonnia nestemäistä vihreää vetyä päivittäin vuoteen 2025 mennessä. Plug toimittaa vihreän vedyn ratkaisunsa suoraan asiakkailleen ja yhteisyrityskumppaneidensa kautta useisiin ympäristöihin, mukaan lukien materiaalinkäsittely, e-mobility, energiantuotanto ja teolliset sovellukset.

Plug Power ja Suomi

Plug’sin toimitusjohtaja Andy Marsh sai kolmen suomalaisen kunnan sitoutumisen maa-alueiden käyttöön, käynnistäen nämä historialliset projektit. Laitokset sijoitetaan strategisesti Suomeen hyödyntämään maan runsaita hiilineutraaleja ja puhtaita energialähteitä, kuten ydin-, tuuli- ja vesivoimaa.

Kokkola, Suomi: Tämän laitoksen odotetaan tuottavan 85 TPD nestemäistä vihreää vetyä ja jopa 700 kt vihreää ammoniakkia vuodessa käyttäen 1 GW:n elektrolyysereitä. Nestemäistä vihreää vetyä tuotetaan paikalliseen käyttöön ja vietäväksi Länsi-Eurooppaan Kokkolan sataman kautta. Vihreää ammoniakkia vietäneen myös saman sataman kautta.

Kristiinankaupunki, Suomi: 1 GW:n elektrolyysilaitos, joka sijaitsee lähellä entistä hiilivoimalaitosta, tuottaa vihreää vetyä vihreän terästuotannon tueksi (2,0 miljoonaa tonnia vuodessa DRI/HBI tuotettu) ja vietäväksi Kristiinankaupungin sataman kautta.

Porvoo, Suomi: Tämän laitoksen odotetaan tuottavan jopa 100 TPD vuoteen 2030 mennessä. Vetyä käytetään paikalliseen liikkuvuuteen ja sitä viedään putkistoinjektiona Länsi-Eurooppaan.

Kokonaisuus kattaa useamman laitoksen

Ammoniakkilaitoksen kehittämiseksi Plug tekee yhteistyötä Hy2Genin kanssa, joka on uusiutuvan vedyn, ammoniakin ja vetyyn perustuvien e-polttoaineiden globaali projektikehittäjä. Hy2geniä tukee Hy24, maailman suurin vetyinfrastruktuurirahasto, Mirova, kestävään sijoittamiseen keskittynyt johtamisyritys, CDPQ, energiasiirtymään sijoittava globaali sijoitusryhmä, Technip Energies, energiasiirtymän johtava suunnittelu- ja teknologiayritys, ja Trafigura, globaalin raaka-aineteollisuuden markkinajohtaja. Plug tulee myös yhteistyöhön Hy2Genin kanssa vedyn johdannaisten (e-polttoaineet, metanoli ja ammoniakki) kehittämiseksi muissa alueen projekteissa, mikä mahdollistaa teollisuuden ja kuljetuskäyttäjien hiilijalanjäljen pienentämisen.

DRI/HBI-laitoksen, joka on vihreän vähennysraudan muoto, kehittämiseksi Plug tekee yhteistyötä GravitHyn kanssa, teollisuusyrityksen kanssa, jonka tavoitteena on vähentää teräsketjun hiilidioksidipäästöjä ja jossa Plug oli perustajakumppani muiden suurten yritysten (EIT InnoEnergy, Engie, Forvia, IDEC, Primetals) kanssa. GravitHy kehittää myös vastaavaa integroitua laitosta, joka tuottaa 2 miljoonaa tonnia DRI/HBI:ta Etelä-Ranskassa.

Tämä investointi on merkittävä Euroopalle

”Tämä investointi on merkittävä Euroopalle, se osoittaa Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja on merkittävä saavutus. Innovaatiota tukevan ekosysteemin ja omavaraisen, hiilivapaan energiantuotannon ansiosta Suomi on houkutellut vihreitä investointeja, kuten Plugin, Euroopan arvoketjuun. Yhteistyö alueidemme kanssa on ollut erinomaista, osoittaen kuinka pienet kaupungit voivat johtaa teollista edistystä. Tämä projekti lisää taloudellista toimintaa, luo työpaikkoja ja edistää hyvinvointia vuosiksi eteenpäin,” sanoi Markku Kivistö, Invest in Finlandin Cleantech-toimialan johtaja, osana Business Finlandia.

”Olemme ylpeitä siitä, että olemme vihreän siirtymän eturintamassa kohti kestävämpää taloutta. Olemme johdonmukaisesti kehittäneet infrastruktuuriamme teollisten investointien houkuttamiseksi. Kokkola sitoutuu tukemaan Plugin projektin asennusta Kokkola Southissa, ja olemme iloisia arvioidusta useiden satojen teollisuustyöpaikkojen määrästä, jotka syntyvät Plugin perustamisen myötä,” sanoi Jonne Sandberg, Kokkolan kehitysjohtaja.

”Kristiinankaupungissa olemme työskennelleet pitkään vihreän energian kehittämisen parissa tuulivoiman, aurinkoenergian ja vedyn avulla. Olemme vihreän siirtymän eurooppalainen edelläkävijä. Teemme kaikkemme projektin onnistumiseksi Kristiinankaupungissa. Sillä on positiivisia vaikutuksia koko alueen talouteen,” sanoi Mila Segervall, Kristiinankaupungin kaupunginjohtaja.

”Porvoossa kehittyy merkittävä puhtaan teknologian keskittymä. Olemme iloisia toivottaessamme kansainväliset toimijat tervetulleiksi Kilpilahti-alueelle, joka on avainasemassa vihreässä siirtymässä Suomessa ja Pohjois-Euroopassa. Keskustelu Plugin kanssa on ollut avointa ja sujuvaa, mikä on tärkeää prosessin onnistumisen kannalta,” sanoi Jukka-Pekka Ujula, Porvoon kaupunginjohtaja.

”Olen erittäin tyytyväinen nähdessäni Plugin tunnistaneen Suomen oikeaksi paikaksi investoinneilleen. Meillä on kunnianhimoiset tavoitteet vedyn taloudessa, joten tällaiset investoinnit ovat juuri sitä, mitä tarvitsemme. Tämä on suuri osa Suomen tulevaa teollisuuspolitiikkaa,” sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

”Synteettisten polttoaineiden markkinat kehittyvät nopeasti, erityisesti suurilla merireiteillä ja eurooppalaisilla ydinmarkkinoilla. Hy2gen tekee kovasti töitä tukemaan tätä kehitystä uusiutuvien polttoaineiden ja energiakantojen osalta nykyisen läsnäolonsa ja erilaisten projektien kautta alueella. Onnittelemme Plugin vahvasta sitoutumisesta ja investoinneista Pohjoismaiden markkinoilla. Yhteistyömme Plugin kanssa lisää tarvittavaa uusiutuvien polttoaineiden tuotantoa Pohjoismaissa, jossa runsaat uusiutuvan energian raaka-aineet, ihmiset ja maan järkkymätön omistautuminen helpottavat tällaisia projekteja teollisuuden ja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi,” sanoi Cyril Dufaut-Sansot, Hy2gen AG:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Terästuotannon hiilineutraalisuus

”Terästuotannon hiilineutraalisuuden tavoittelu on valtava ja kiireellinen haaste, joka vaatii päättäväisiä toimia ja kumppanuuksia innovatiivisten, eteenpäin katsovien yritysten kanssa. GravitHy on vihreän teräksen vallankumouksen eturintamassa, ohjaamassa arvoketjun uudelleensuunnittelua ja luomassa merkittävää arvoa prosessissa. Yhteistyömme Plugin kanssa Suomessa ei ainoastaan vahvista liiketoimintamalliamme, vaan herättää myös markkinointikiinnostusta ja luo liikevoimaa Euroopan siirtymiselle kohti kestävää tulevaisuutta. Mahdollisuus Suomessa yhdistettynä nopeasti etenevään projektiimme Ranskassa asettaa GravitHyn täydellisesti palvelemaan markkinoita ja vastaamaan kasvavaan kysyntään vähähiilisistä metallituotteista terästeollisuudessa. Hyödyntämällä näitä mahdollisuuksia olemme hyvin asemassa merkittävästi edistämään teollisuuden kestävää kasvua ja pelaamaan ratkaisevaa roolia vihreämmän tulevaisuuden muovaamisessa,” sanoo Jose Noldin, GravitHyn toimitusjohtaja.

Allekirjoitustilaisuudessa Plug solmi myös yhteisymmärryspöytäkirjat (MOU) Fingridin, Suomen sähkönsiirtojärjestelmän operaattorin, ja Gasgridin, Suomen maakaasunsiirtojärjestelmän operaattorin kanssa. Plug tekee tiivistä yhteistyötä Fingridin ja Gasgridin kanssa varmistaakseen sähköverkon kapasiteetit ja vetyinfrastruktuurin kehittämisen.

Benjamin Haycraft, EVP EMEA Region sanoi: “Mittakaavan kasvattamisella ja jatkuvalla kustannusten alentamisella Plugin tavoitteena on demokratisoida pääsy vihreän vedyn markkinoille Euroopassa houkuttelevilla taloudellisilla ehdoilla. Suomen runsaat hiilidioksidittomat ja kasvavat uusiutuvan energian lähteet tekevät siitä strategisesti tärkeän sijainnin.”

Tämä on strategisesti tärkeä liike Plugille ja se vahvistaa Euroopan energiaturvallisuutta. Tämän mittakaavan elektrolyysikapasiteetti kattaa lähes 5% RePower EU -suunnitelmasta, jonka tavoitteena on tuottaa 10 miljoonaa tonnia uusiutuvaa vetyä Euroopassa vuoteen 2030 mennessä. Nämä projektit tukevat vihreän sähkön ja vihreän vedyn kehittämistä Euroopan selkärankaputken lähellä Perämerellä ja edistävät Suomen pyrkimyksiä tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, tavoite, jonka Suomen hallitus on asettanut Kansallisessa ilmasto- ja energiastrategiassa. Plugin suunnitellut vihreän vedyn tuotantopaikat luovat arviolta noin 1000 suoraa työpaikkaa ja yli 3000 epäsuoraa työpaikkaa, mikä merkittävästi vauhdittaa paikallista taloutta.

RePower EU -suunnitelma

EU:n vihreän kehityksen ulkoisen ulottuvuuden julkaisu vuoden 2021 alussa keskittyy oikeudenmukaiseen vihreään siirtymään, vaatii haitallisten fossiilisten polttoaineiden tukien asteittaista lopettamista ja rohkaisee välttämään lisäinvestointeja fossiilisten polttoaineiden energiainfrastruktuurihankkeisiin kolmansissa maissa. Kuitenkin vuotta myöhemmin, Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Euroopan unioni on kamppaillut löytääkseen vaihtoehtoja Venäjän kaasulle.


Tämä siirtyminen keskipitkän ja pitkän aikavälin fossiilisen kaasun sopimuksiin saattaa vaikuttaa ratkaisevalla hetkellä, kun COP27 Egyptissä oli monille pettymys. EU:n toimijuus, mukaan lukien sen naapurimaissa, on elintärkeää sen ilmoitetun ilmastojohtajuuden saavuttamiseksi ja muiden vakuuttamiseksi seuraamaan. Myös vihreän vedyn painopiste saattaa vaarantaa EU:n luotettavuuden.

Oman tarpeen vihreän vedyn viennin korostaminen ennen kuin on täytetty Eteläisen Naapuruston kumppaneiden uusiutuvan energian tarpeet, näyttää toistavan virheet, jotka EU teki 2000-luvulla. EU:ta syytettiin vihreästä kolonialismista sen Eteläisessä Naapurustossa, kun se investoi uusiutuvan energian hankkeisiin, kuten Deserteciin, joiden tarkoitus oli viedä energiaa EU:hun. Sen sijaan EU:n pitäisi keskittyä ’ei kaduttaviin’ vaihtoehtoihin, kuten investoimaan mahdollistavaan kehykseen täyttääkseen fossiilisia polttoaineita vievien kumppaniensa tarpeet energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian suhteen, sekä tarjoamaan teknistä apua metaanivuotojen torjumiseksi ja ilmanpäästöjen ja polton hallintaan. Tämä voisi vapauttaa enemmän fossiilista kaasua vientiin lyhyemmällä aikavälillä, estää fossiilisten polttoaineiden lukkiutumisen kumppaneilleen samalla kun se on linjassa sen ilmastojohtajuuden roolin kanssa.

Vastaa

Keräämme sivustollamme vain määrällistä kävijätietoa, paitsi jos vastaat lomakkeisiimme - jolloin lomakkeiden tiedot lähetetään meille sähköpostitse, sekä tallennetaan sivustolle. Me emme kerää yksilöitäviä tietoja, joilla voisimme kerätä tietoa yksittäisestä kävijästä, emmekä mainosta sivustoamme tai uutisiamme sosiaalisessa mediassa. View more
Cookies settings
Hyväksy
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://suomieuroopassa.fi.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings